Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Ostravě dostali lidé děravé hlasovací lístky: Musí je vyměnit

V Ostravě lidé dostali děravé hlasovací lístky
V Ostravě lidé dostali děravé hlasovací lístky  (Autor: Blesk.cz)
Autor: ČTK, rum - 
25. září 2018
11:40

Někteří voliči dostali v Ostravě děravé hlasovací lístky pro nadcházející komunální volby 5. a 6. října. Řádově se jedná až o tisíce takto poškozených hlasovacích lístků.

„Úředníci magistrátu při distribuci hlasovacích lístků zjistili, že některé listy jsou poškozené," potvrdila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Poškození úředníci odhalili při náhodné kontrole, při následné rozsáhlejší prohlídce se ukázalo, že nejde o ojedinělý případ.

„Úředníci zjistili mechanické poškození některých listů, konkrétně proděravění v části se jmény kandidátů nebo porušení celistvosti. Jednalo se o hlasovací lístky pro volby do Zastupitelstva města Ostravy, které jsou označeny barevným pruhem po levé straně,“ uvedla Vojkovská.

Lístky je možné vyměnit

Poškozený hlasovací lístek si může volič vyměnit u příslušného městského úřadu podle místa trvalého bydliště nebo si vyžádat nový přímo ve volební místnosti.

Platnost či neplatnost takto poškozeného hlasovacího lístku záleží na posouzení okrskové komise. Pokud je hlasovací lístek poškozený hodně, mohla by ho posoudit jako neplatný.

Kam jít volit?

Volit může v Ostravě až 251 000 oprávněných voličů. S nalezením správné volební místnosti jim může pomoci interaktivní aplikace nazvaná Kam mám jít volit. „Aplikace po zadání adresy s ulicí a číslem popisným ukáže volební místnost, do které má jít občan z dané části Ostravy volit. Informace o adresách a volebních okrscích jsou přebírány a denně aktualizovány z informačního systému územní identifikace vedeného na Českém úřadu zeměměřičském a katastrálním,“ uvedla mluvčí.

VIDEO: Na Zemana vystartovala při letošních prezidentských volbách polonahá aktivistka a křičela, že je prezident Putinova děvka. Zemana odvedla ochranka viditelně otřeseného.

Podívejte se, kdo v Ostravě kandiduje na primátora v roce 2018

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa