Ellenka si hrála na pláži v Bulharsku. Najednou se jednomu z rodičů ztratila. I když ji nemuseli hledat nijak dlouho, bázlivá holčička prožila velké životní trauma. „To ji stálo vlásky. Pro holčičku je ztráta vlasů obrovskou psychickou ranou,“ říká maminka Natálie Hlistová Marusenková (33). Lékaři pak vyřkli diagnózu – alopecie.

Malá slečna odmítala chodit do školky. Za hlavičku s postupně vypadávajícími vlásky se prostě styděla. „Alopecie není životu nebezpečná. Fyzicky nebolí, ale zanechává šrámy na duši, naše Zlatovláska se se situací vyrovnává velice těžce,“ vysvětluje Natálie.

Léčba u nás není

Nejhorší je to, že v Česku neexistuje žádná účinná léčba. „Naději, že vlásky začnou znovu růst, dávají zdejší odborníci pouze dvouprocentní. S tím se my nesmíříme. Na klinice v Moskvě slibují 95 procent úspěchu,“ říká maminka s ruskými kořeny.

Ellenka touží po paruce. Ta vyjde na 32 tisíc, tvoří ji totiž vlásky posbírané od malých dětí. A jak dítěti roste hlavička, je ji nutné co dva roky udělat novou. „Naší snahou není vybírat peníze na paruku, my si poradíme. Prosím o podporu těm rodičům, kteří si paruku pro dítě nemohou dovolit,“ vyzvala máma.

Co je to alopecie?

Alopecie je neinfekční onemocnění způsobující vypadávání vlasů a ochlupení. Příčiny mohou být různé: dědičné, stres, ale také nesprávné stravování.

Jak pomoc lidem s alopecií?

O osoby s alopecií se stará Pramen pomoci, nadační fond. Finančně pomoci můžete na účet 284253412 /0300. Peníze jdou na nové paruky, které mají nahradit ztracené vlásky. Bližší informace jsou uvedeny ZDE

 

Fotogalerie
8 fotografií