I proto, že partnerským státem každoroční akce jsou v roce stého výročí založení republiky USA. „B-52 můžete u nás vidět posedmé, prakticky zdomácněla, kromě Velké Británie jsme jedinou evropskou zemí, která se může pochlubit jeho účastí,“ řekl zakladatel akce a též předseda pořadatelského sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Ti, kdo vystáli na silnicích vedoucích k letišti fronty delší než dvě a půl hodiny, nelitovali. U příležitosti výročí země se na obloze objevilo poprvé v dějinách šestnáct historických strojů, v nichž létali čeští piloti ve všech dějinných obdobích.

„Vojenský letoun při tom za doprovodu Vltavy Bedřicha Smetany z nebes svrhl dvě stě tisíc papírových vlčích máků, představovaly symbol padlých vojáků již od dob první světové války,“ uvedl Pavlačík.

Úplnou novinkou je letos americký vrtulník Bell UH-1Y Venom, zvaný Yankee, jehož pořízení v rámci výběrového řízení na multifunkční vrtulníky zvažuje Ministerstvo obrany ČR. „Yankee je teď k vidění úplně poprvé nejen v České republice, ale v celé Evropě,“ řekl americký specialita Nate Green.

Dny NATO pokračují na mošnovském letišti ještě v neděli. Letiště se otevře návštěvníkům v 8.30 hodin. Poslední dynamická ukázka skončí v 16.34 hodin.

Parametry B-52

Rozpětí / Délka / Výška: 56,388 / 47,550 / 12,395 m

Bojový náklad:  22 679 kg*

Cestovní rychlost: 1 017 km/h

Operační dostup: 14 539 m

Bojový dolet: 7 765 km

Fotogalerie
26 fotografií