Organizátoři k výročnímu setkání milovníků letadel a vojenské i policejní techniky kombinují historické s moderním. „Historická stránka se zde nikdy v této široké podobě neprezentovala,“ řekl šéf pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

K vidění je v sobotu 15. a neděli 16. září technika od legionářského období přes 30. léta a 2. světovou válku, poválečné období po nejmodernější, hlavně z výzbroje zahraničních armád. Půjde o nejméně 22 letadel šestnácti typů.

Průlet za tónů Vltavy

Průlet vzdušných sil podbarví reprodukované tóny Smetanovy Vltavy. Na akci ji původně měla hrát naživo filharmonie, při technických zkouškách se ale zjistilo, že by se nedala garantovat dostatečná kvalita zvuku.

Všechny padlé vojáky má uctít červený mrak, kterýž vytvoří 200 tisíc vlčích máků, vysypávaných z pomalu letoucího letounu. Podobný pietní akt se podle Pavlačíka v Evropě konal zatím jen jednou, loni ve Francii.

Poprvé budou obrněnci z USA

Speciální partnerskou zemí akce jsou letos Spojené státy americké. Letos poprvé přivezou též pozemní obrněnou techniku. Dnů NATO se zúčastní 20 zemí. Poprvé mezi nimi bude i Chorvatsko. Dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi bude letos přes 60.

Žádné vstupné se neplatí. Jen se musí obrnit železnou trpělivostí při příjezdu do Mošnova, i při příchodu na letiště. Loni i ve špatném počasí přijelo 90 tisíc lidí, při pěkném počasí ale bylo návštěvníků už i přes 200 tisíc.