„Dávno se mělo začít, vše vázne kvůli památkářům a jejich výzkumu. Stavební úřad nemůže památkáře ze zákona obejít,“ posteskl si farář Kazimierz Płachta (63).

Církev už měla nasmlouvané firmy, které musely odříci jiné zakázky a nyní jsou škodné. „Zima může být krutá, stavět zde nepůjde. Plány váznou. Modlíme se a pracujeme. Bojím se, že tu při mších v zimě příchozí zmrznou,“ obává se farář a dodal: „Kdyby se jenom jeden z nich vzpamatoval, neudělali by to.“

Dřevo čeká

Asi jsme chtěli být rychlejší. Příprava projektu se zpožďuje. Je to hlavně o tom, najít kompromis mezi naší představou a představou památkové péče. Myslím ale, že v těch podstatných věcech jsme se už shodli,“ potvrdil slova faráře i vedoucí stavebního odboru Ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek.

Připraveno je přitom vše: Pokáceno bylo 450 metrů krychlových dřeva. „Úprava dřeva proběhla z většiny tradiční ruční prací, především otesáním,“ upozornil Kotásek. Současně se těžilo také smrkové dřevo pro výrobu šindelové krytiny.

Farníci se přitom těšili na mše v novém kostele už na jaře příštího roku. Nyní to vypadá, že v tento termín práce možná teprve začnou…

Čtyři kanystry a benzin

Vypálení kostela Božího Těla v Třinci-Gutech mají na svědomí Jan B. (19), který ďábelský plán osnoval, a tehdy ještě mladistvý Richard T. (18) jej provedl. Na kostel v noci z 1. na 2. srpna vylil čtyři kanystry benzinu a zapálil. Přivezl je tam Jakub H. (19), ten všechny o pár dní později udal. Mladíci se proti trestům v rozmezí tři a půl, osm a devět let odvolali.

„Nepřemýšleli o následcích svého činu. To je pro ně a jejich rodiny, samozřejmě též pro všechny farníky, i ostatní lidi i mě osobně velmi bolestivá záležitost,“ řekl farář Płachta.

Motiv není stále jasný

Důvody žhářského útoku jsou stále nejasné. Podle znalkyně mohlo jít o pomstu Bohu. Strůjce útoku, Jan, je totiž postižený. Policistům měl říci, že se cítí jako přetopený kotel, jako zajatec ve vlastním těle…

Nyní se ukrývá u rodičů a nekomunikuje. Podle státního zástupce Josefa Šuhaje totiž měla jeho parta sepsán seznam kostelů, které by mohla zapálit. „Ale to bylo v obecné rovině, konkrétní skutek provedli pouze u Třince,“ sdělil žalobce Šuhaj.

Škody zaplatí pojišťovna a sbírka

Vzácný středověký kostel Božího Těla byl národní kulturní památkou. Požár způsobil na mobiliáři škodu téměř 6,7 milionu korun, škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Historická škoda je nevyčíslitelná.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci.