Jelikož se jednalo o požár papíru, lepenky, plastů a dalších materiálů, pro hasiče ho uhasit nebyl žádný med. Na místě události operovali až do sobotního rána. Škoda se vyšplhala nad půl milionu korun.

Video
Video se připravuje ...

I tři hodiny po vzniku požáru šlehaly ze skládky velké plameny. Blesk.cz/Karel Dostál

Zasahovat muselo několik profesionálních i dobrovolných jednotek. „Zasahovali zde tři profesionální ostravské jednotky - Jih, Zábřeh a Fifejdy. Společně s nimi osm jednotek dobrovolných hasičů - Vratimov, Petřkovice, Heřmanice, Šenov, Hrabová, Radvanice, Bartovice a Kunčičky. To je celkem přes 80 hasičů a dvě desítky vozidel, včetně mobilního operačního střediska HZS MSK," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Nejdřív panovala mezi Ostravany zvědavost, co se to za jejich okny děje. Jak vyšlo najevo, že hoří separovaný odpad, rázem měla Ostrava novou atrakci. „Viděl jsem z dálky kouř, tak jsem se k němu vydal, abych se i s přítelkyní podíval na to, co se děje. Přeci jen taková událost není k vidění každý den,“ uvedl Tomaš N., který přijel do Vratimova ze zvědavosti až z ostravského sídliště Dubina, které je od místa požáru vzdáleno necelých deset kilometrů.

Podobně na tom byl i pár postávající nedaleko železniční trati, který uvedl, že původně plameny šlehaly až nad potrubí nad areálem skládky. 

Hasit požár bylo ale opravdu komplikované. Zatímco pro kolemjdoucí se jednalo o atrakci, pro hasiče se jednalo o tuhý boj. „Přestože hasiči použili proti ohni velká kvanta vody a pěny, a již ze začátku zamezili jeho přeskakování na další lisované balíky, uvnitř hromad oheň dál postupně pohlcoval další balíky," dodal k zásahu Petr Kůdela s tím, že hasičům pomáhal i firemní nakládač, který ohnivý materiál rozhrnoval.