Lékaři poukazují na vzájemnou provázanost obou lékařů. Situaci na Chirurgické klinice označili za stále vyhrocenější.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v únoru odvolal tehdejšího ředitele Svatopluka Němečka a na jeho místo přišel Machytka. S jeho příchodem se na Chirurgickou kliniku vrátil její někdejší přednosta Zonča. Kliniku za ne zcela jasných okolností ve stejné době opustil tehdejší přednosta Igor Penka. Podle lékařů ho k tomu donutili právě Machytka se Zončou.

Na problematickou situaci na klinice opakovaně poukazují i odbory, které dokonce upozorňovaly na to, že se zhoršila mezioborová spolupráce.

Zonča v reakci na dopis uvedl, že vyjádření podepsalo šest lékařů a na klinice jich podle něj pracuje 26. Dodal, že dopis obsahuje účelové lži, jejichž pravděpodobným cílem je zabránit jmenování Machytky ředitelem nemocnice.

Lékaři v dopise tvrdí, že náhlý a nečekaný odchod Penky způsobil velké pobouření a neklid, který na pracovišti trvá dosud. Uvádějí, že přestože byl Zonča přijat pouze jako sekundární lékař, vystupuje a jedná jako přednosta kliniky.

„V situaci, která je stále vyhrocenější, v osobních jednáních zejména s mladšími kolegy používá různé formy nátlaku. Tímto dochází na chirurgické klinice k devastaci mezilidských vztahů. To je nepřijatelné, protože zejména chirurgie klinického pracoviště nejvyššího typu je z podstaty věci prací týmovou, nutně založenou na dobrých vztazích a důvěře,“ uvedli lékaři v dopise.

Premiéra žádají o setkání a možnost osobního vysvětlení situace. Babiš v příštích dnech bude i s dalšími členy vlády v regionu, návštěva Fakultní nemocnice Ostrava ale v oficiálním programu není.

V pátek se konalo výběrové řízení na nového ředitele nemocnice. Podle dosud oficiálně nepotvrzených informací v něm se shodným počtem hlasů uspěli dva kandidáti - Machytka a ještě lékař Jiří Havrlant, kterého podporuje Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Zonča v minulosti působil i jako děkan Lékařské fakulty. Z funkce byl ale na podzim 2016 prý za dramatických okolností odvolán a s univerzitou je ve sporu.