Hlídka řešila za mrazivého rána 7. února přestupek v Ostravě-Přívoze. Náhodný chodec jim během toho řekl, že za křižovatkou leží nehybný muž. „Hledali jsme jej, nemohli jsme ho najít. Nebyl totiž z cesty vůbec vidět,“ řekl strážník Adam Rokoš.

Ležel v krvi

Muže na pokraji života a smrti našli za autobusem za křižovatkou Hlučínské a Koksární ulice. „Ležel tváří k zemi. Obrátili jsme si ho na záda, abychom zjistili, co s ním je. Měl po pádu tržnou ránu na čele, byl promodralý a nedýchal,“ uvedl Pavol Kikloš.

Strážník nehybnému muži rozepnul bundu a košili, zaklonil hlavu a začal s masáží srdce. „Než přijela záchranka, střídali jsme se v resuscitaci s kolegou Adamem. Petr volal se zdravotníky, podle jejichž rad jsme se řídili,“ pokračoval.

Byl to infarkt

Přivolaný lékař konstatoval, že šlo o infarkt, a jak se později ukázalo, senior byl silným kardiakem. Díky strážníkům dále žije. Bez pomoci strážníků by zřejmě nepřežil. „A bez chodce, který nás na jeho kolaps upozornil,“ vyzdvihnul Petr Veleba.

Všichni tři strážníci slouží okolo deseti let. „Vždy bychom se zachovali stejně. Je třeba zachovat si chladnou hlavu a jednat tak, jak nás na to školili. Pro nás je nejdůležitější, že ten pán přežil. Pokud kvůli nám, je nám ctí,“ dodal Veleba.

Strážníci z rukou ostravského primátora Tomáše Macury převzali stužky Za záchranu života. „Děkuji za váš čin, za svědomitý výkon služby. Je to ukázka výborné práce městské policie a příklad pro vaše kolegy,“ poděkoval všem třem primátor.