Prostřednictvím výstav bychom návštěvníkům rádi přiblížili nejen složitou národnostní a sociální problematiku Slezska a Ostravska, ale také průřez módními trendy tehdejšího Československa. Ačkoli tato dvě témata spolu na první pohled nemusejí souviset, autorům se podařilo je skvěle propojit a vytvořit zajímavé a pro návštěvníky atraktivní výstavy,“ řekla ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková.

První výstava je nazvaná Slezsko a Ostravsko 1918-1938. Návštěvníkům ukáže specifické poměry v jednotlivých částech českého Slezska a Ostravska. Představí ale třeba i rozvoj kultury a aktivit pro volný čas.

Éra první Československé republiky představuje dobu naplnění státoprávních a národně emancipačních snah českého národa. V žádném případě však nešlo o dobu ideální. Názorně nás o tom poučují dějiny československého Slezska a přilehlého průmyslového Ostravska, které díky specifické národnostní a sociální situaci umožňují jedinečný vhled do mnohovrstevnaté meziválečné reality,“ uvedl autor výstavy Ondřej Kolář. Návštěvníci výstavy se budou moci seznámit také s předními postavami politického a kulturního života regionu.

Další výstava je nazvaná Móda osmiček: Trendy let 1918-1988 představí způsob odívání a proměnlivost módních stylů. „Součástí výstavy bude i ukázka módních oděvů a doplňků, které byly Slezskému zemskému muzeu věnovány či zapůjčeny během sběrných dnů konaných v loňském roce,“ uvedla autorka výstavy Martina Polomíková.

Vernisáž je připravena na úterý 20. března od 17 hodin. Obě výstavy budou otevřeny až do 4. listopadu.

VIDEO: V Praze nyní můžete vidět výstavu unikátních mumií.