V Ostravě je výstava na ploše 1000 metrů čtverečních rozdělena do pěti hlavních pokojů, v nichž mohou návštěvníci vidět i vyzkoušet třicítku interaktivních exponátů. „Ty představují dvacet nejznámějších optických klamů,“ uvedla mluvčí Dolních Vítkovic Pavlína Copková.

Návštěvníci vidí neexistující podněty, a naopak nevidí ty existující. Kamarádi se jim před očima promění v obry a trpaslíky. Nehybné obrázky se začnou zdánlivě pohybovat, prostor se bude jevit deformovaný. Zájemci zakusí pocit, že se očima dotýkají předmětů, a nahlédnou i dovnitř svého těla.

U každého exponátu je vysvětlení. V experimentálním pokoji si lidé mohou vyzkoušet úlohy používané v psychologickém experimentálním výzkumu.

Výstava, která vznikla ve spolupráci s Psychologickým ústavem Akademie věd ČR, pak pravděpodobně poputuje na Slovensko. Ostrava je třetím městem, kde je soubor zrakových klamů k vidění. V minulosti ji mohli zájemci vidět v Brně a Praze.

„Od výrobců exponátů máme informaci, že jejich životnost je jeden rok. Nyní už výstava funguje rok a půl. I když po každém vystavení exponáty opravujeme, hrozí, že řada z nich nebude po Ostravě funkční. Pokud ale toto nenastane, jsme připraveni výstavu přestěhovat do Košic,“ řekl jeden z autorů expozice Radovan Šikl. Výstava bude v Ostravě otevřena až do října.

VIDEO: V Brně je otevřená výstava o 40. výročí letu prvního Čecha do kosmu.

Video
Video se připravuje ...

V 3D projekci diváka na výstavě provází sám Vladimír Remek. Zdeněk Matyáš