Líh si kupoval v Českém Těšíně, v kamenné prodejně. „Dělal jsem si z něj rumíček do čaje. Zahřál jsem se v sobotu a v neděli, potom se mi udělalo šoufl. Viděl jsem jen šedě, barvy už okolo mě žádné nebyly,“ vzpomíná senior, který je i zasloužilý dárce krve. Získal dokonce zlatou Janského plaketu.

Bylo zle. „Sbalil jsem si věci a hned do nemocnice. Naštěstí jsem přibral slivovici, ta metanol v mé krvi rozředila. Doktorovi jsem všechno řekl a on nechal otestovat slivovici, nalil mi tři deci, abych je ihned vypil,“ pokračuje ve vyprávění.

Video
Video se připravuje ...

Jaroslav Pulec (78) se odškodnho za jedovatý líh zatím nedočkal. Karel Janeček

Otravu metylalkoholem přežil, ale pomalu přestává vidět. Dříve brýle nepotřeboval, býval přeborníkem kraje ve střelbě. Dnes má tři dioptrie a zrak se dále zhoršuje.

Ti, co jedovatý alkohol prodávali, mají dle soudu platit půlmilionové odškodné, ale exekutoři vymohli Jaroslavu Pulcovi jen necelých šest tisíc!

„Ti viníci metanolové kauzy nic nemají, odsouzeni jsou na doživotí, takže ani nic mít nebudou,“ uvedl. „Doplatil jsem na šetrnost. Litr lihu tehdy vyšel na 120 korun a daly se z něj udělat až 3 litry rumu, ten tehdy vyšel na 150 korun za litr,“ dodává.

Má ještě šanci?

„Exekuce dále běží, dále se dohledávají nějaké účty, nemovitosti dlužníků. Je otázkou, kolik, anebo i kdy se podaří získat pro výplatu odškodného. Odsouzení jsou ve výkonu trestu,“ řekla Lucie Pelechová, která právně zastupuje oběti viníků metanolové kauzy.

Doživotí za 38 mrtvých

Toxický alkohol namíchali podle již pravomocného rozsudku Rudolf Fian (47) a Tomáš Křepela (42), potrestaní na doživotí za obecné ohrožení. Kumpán Jiří Vacula (59) si odsedí 15 let. Padlo sedm dalších trestů od 8 do 15 let. Jejich alkohol zabil podle žaloby nejméně 38 lidí a otrávil 79 lidí.

Fotogalerie
9 fotografií