Na černou výstavbu hrází na místní říčce a nepovolené přehryzávání stromů přišel majitel parcel náhodou. „Bylo hezky a tak jsem chtěl pozemky zkontrolovat. Když jsem spatřil jezírko a přehryzané stromy, bylo mi jasné, kdo se na parcelu nastěhoval,“ pronesl Kuba.

Majitel parcel se rozhodl, že přírodě nebude bránit. „Já jsem sice papírový vlastník, ale oni tady byli dříve. Tak místo lesa budu vlastnit jezírka. Rozhodl jsem se, že okolo potoků vysadím stromky, které mají bobři rádi. A budu je chodit pozorovat,“ konstatoval mladík.

Ekologové jsou nadšení

Z chování majitele jsou nadšení ekologové. „Přístup majitele pozemků, kde si bobr vybudoval svůj hrad, je hodný následování. Je vidět, že se občas najdou lidé, jejichž jednání není motivováno jen snahou vydělat na nákupu půdy co nejvíce peněz,“ sdělil šéf Hnutí Duha Jeseníky Ivo Dokoupil.

Bobr evropský je přísně chráněný hlodavec. Většinou je plachý, ale v ohrožení může zaútočit. V roce 2013 zabil bobr rybáře v zahraničí. Překousl mu tepnu. U nás mládě bobra pokousalo v roce 2011 dítě.

Fotogalerie
7 fotografií