Ještě letos ho rozšíří na 64 zrcadel a překonají tak Prahu. „Na rozdíl od petřínského bludiště si u nás mohou návštěvníci a zejména děti projít labyrint několikrát po sobě,“ řekl starosta Úvalna Radek Šimek.

Do rychty zatím míří jen skupinky objednaných návštěvníků. V sezoně od dubna do října bude otevřeno každý den. „Vstupné zatím nevybíráme, ale i tak bude symbolické. Třeba deset korun za osobu. Nechceme za každou cenu vydělat,“ dodal starosta Šimek. Pro zajímavost - vstupné na Petříně je pro dospělého 75 korun, rodina zaplatí 210 Kč.

Bludiště obec přišlo na 80 tisíc korun. „Je to skvělý nápad. V takovém bludišti jsem nikdy nebyla. Všem doporučuji, aby si dávali pozor na nos a nespěchali,“ řekla návštěvnice Dominika (26). Pro děti je v bludišti navíc několik nádob s dobrotami. Dámy pro změnu postraší umělá krysa.

Tajný vchod a klaustrofobie

Do bludiště v Úvalně se vstupuje starou skříní. Jelikož je rychta památkou, tak byla stavba bludiště náročná, aby nedošlo k narušení rázu celé stavby. Podle starosty Úvalna zatím labyrintem nikdo neprošel na první pokus. „Největším problémem je utírat skla. Jedna z uklízeček má klaustrofobii a tak musí zpevněná zrcadla utírat druhá. Zabere jí to hodinu,“ prozradil starosta Šimek.

Fotogalerie
6 fotografií