„O ekologický kotel si mohou požádat na stánku kraje, kde jim rovněž pomohou s vyplněním přihlášky,“ řekla krajská mluvčí Nikola Birklenová.

Kraji, který aktuální výzvu spustil loni v září, stále zbývá ještě přes 170 z původních 900 milionů korun, což by mohlo ještě uspokojit zhruba 1600 žadatelů. Od září o dotaci na nový kotel požádalo už téměř 7 300 lidí.

„V čerpání kotlíkových dotací je Moravskoslezský kraj nejlepší v republice. Také nás těší, že si lidé mohli o nový kotel zažádat elektronicky. Jen desetina všech formulářů byla podána osobně na přepážce, což vychází z naší snahy být chytrým regionem. Všem je známo, že je náš kraj zatížen vlivy průmyslu na životní prostředí. Podpora ekologického vytápění je jedním z mnoha kroků, které mají situaci zlepšit,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Výzva na výměnu kotle stále platí, a zájemci tak mohou o nový kotel žádat až do konce roku, případně do doby než bude přijato 10 000 žádostí.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Vliv na kvalitu ovzduší má kromě topení v domácnostech také doprava a průmysl. Do kraje navíc podle odborníků směřují i škodliviny ze sousedního Polska.

VIDEO: O kotlíkové dotace je zájem po celé republice. Někde se tvořily dlouhé fronty a situaci zneužili podvodníci, kteří kasírovali peníze za lepší místa ve frontě...