Augustýnovi se původně věnovali chovu papoušků. „Měl jsem s nimi různá vystoupení po republice. Jenže pak přišla ptačí chřipka doprovázená panikou a bylo po koníčku i práci. Zvířata ale miluje celá rodina, a proto jsme koupili tento statek, který jsme začali v roce 2005 přestavovat na faunapark,“ prozradil Petr Augustýn (53).

Rodina má ve své minizoo na 150 kusů zvířat. „Máme dvě pumy americké, které úspěšně odchovaly několik mláďat. Denearis je naším druhým tygrem a jednou by se měla stát partnerkou dvouletého Diega. Toho jsme koupili jako osmitýdenní kotě a spal se mnou do devíti měsíců v posteli. Dnes má 250 kilogramů. Každý den spořádá 10 kilo masa,“ prozradil chovatel.

Náročná práce

Rodina musí každý den obstarat ptáky, plazy, šelmy, opice i další savce. Zatímco holčička tygra ussurijského dostává maso dvakrát denně a také nepasterizované mléko. Nyní váží 18 kilogramů, u nových majitelů přibrala za Vánoce přes šest kilogramů. V dospělosti bude mít přibližně 200 kilogramů.

Všechna zvířata musí být řádně očipována a na každé musí být vydáno povolení k chovu od veterinární správy i odboru životního prostředí. „Kontroly tu občas přijdou, ale nevadí nám. Horší je, když některé ze zvířat začne trpět zdravotním problémem. Jednou, když měl Diego zažívací potíže, tak nám dokázal poradit až veterinář z Prahy. Ošetřovat jsem ho musel sám,“ zavzpomínal Augustýn.

Procházka s tygrem na objednávku

Faunapark je otevřený od dubna do října. Lidé se přesto hlásí, aby se mohli účastnit venčení a krmení tygří holčičky. „Na procházky chodíme dvakrát denně. Zájemci se musí na procházku telefonicky objednat. Snažím se jim vyjít vstříc, jelikož až malá vyroste, tak už si ji nikdo nepohladí a budu k ní moci jen já nebo syn,“ dodal Augustýn.

Tygří holčička se při pořizování reportáže zakousla i do redaktora deníku Blesk. „Je to nádherná kočka, ale taky nesmírně hravá. Třikrát skočila a už ochutnávala můj kabát. Naštěstí jsem pro ni byl velikou kořistí. Stejně tak si hrál čtvrtunový Diego se svým chovatelem. I když hrátky vypadaly nebezpečně, tak šelma nikdy zuby nestiskla,“ líčil redaktor Blesku.

Mláďata šelem pochází z oficiálních chovů a jejich cena je závratná. Augustýn doufá, že si jednou pořídí páreček lvů. „Šelmy pravidelně vyčesávám. Jakmile budou našetřeny prostředky a připraveno dostatečně kvalitní zázemí, tak si třeba lvíče koupíme,“ konstatoval Augustýn.

Fotogalerie
18 fotografií