Automobily srazily loni na Ostravsku chodce v 361 případech. „Nestačí, když má chodec jen omotanou reflexní pásku na kabelce. Správné místo je na ruce, která je blíže vozovky. Pojistěte se raději i na noze,“ poradil šéf krajských dopraváků Jiří Zlý.

Policista dále prozradil, že se chodci stali první, ale i poslední lidskou obětí loňského roku. „Pěší ženu srazili 28. ledna, muže přecházejícího na červenou 28. prosince, oba v Ostravě,“ řekl. Tragický byl 18. srpen, kdy na silnicích zemřeli tři lidé, nebo pátek 8. září, kdy zahynuli lidé dva. Celkem zemřelo při kolizích v kraji 15 pěších.

Mrtví cyklisté

Další ohroženou skupinu tvoří cyklisté, jichž zahynulo pět při celkem 328 nehodách. „Cyklisté umírali mnohdy zbytečně. Pět z nich po pádu z kola, srážce s autem či vlakem. Ani jeden z nich neměl na hlavě cyklistickou helmu. Dá se říct, že zemřeli právě proto, že ji neměli,“ zdůraznil Zlý.

Přibývá opilých a zfetovaných řidičů

Dopravní nehody si vyžádaly vloni v kraji 44 obětí. Přibylo nehod zaviněných narkomany a opilými řidiči. Takových střetů a havárií bylo 443, z toho 29 řidičů usedlo za volant pod vlivem narkotik.

Rekordman na dálnici

Nejvyšší rychlost naměřili dopravní policisté vloni řidiči, řítícímu se dálnicí D1 u Suchdola nad Odrou v novojičínském okresu. »Závodník« měl na tachometru 234 kilometrů v hodině. Platil pokutu devět tisíc a rychlou jízdu zdůvodňoval u správní komise.

VIDEO: Nejprve muže srazil na přechodu řidič dodávky, když vystoupil a chtěl mu pomoci, prolétlo kolem BMW a muže na zemi přejelo.

Video
Video se připravuje ...

Nejprve muže srazil na přechodu řidič dodávky, když vystoupil a chtěl mu pomoci, prolétlo kolem BMW a muže na zemi přejelo. Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy