Verunka se narodila zcela zdravá a do svých 8 měsíců se vyvíjela normálně. „Před prvními narozeninami dostala šedý zákal do obou očí a oslepla. Rychlí a skvělí lékaři v Brně dali Verunce čočky náhradní a vidí,“ vzpomněla maminka Pavla.

Nemoc ale zřejmě zasáhla nervovou soustavu dívenky a ta se nedokáže sama pohybovat. Lékaři roky hledají příčiny jejího postižení. „Verunka podstoupila mnoho vyšetření včetně magnetické rezonance mozku a míchy. Absolvovala vyšetření na metabolické poruchy u docenta Honzíka v Praze, několikrát jí dělali testy na genetice v Brně. Zatím však bez výsledku,“ posteskla si Pavla Vařeková.

Pomáhá cvičení

Verunce pomáhá jen cvičení. S maminkou, která musela přestat pracovat, trénuje čtyřikrát denně Vojtovu metodu, reflexní terapii, chodí na plavání.

Úplně nejlepší je intenzivní rehabilitační pobyt v Klimkovicích. Pojišťovna ale dětem proplácí jen polovinu částky. Veškeré naše úspory investujeme do Verunky. Na rok 2018 ale nemáme ušetřenu ani korunu. Potřebujeme přitom 75 tisíc, aby se naše jediné dítě o trošičku zlepšilo a mělo šanci na normální život,“ dodala Pavla Vařeková.

Rodina bude ráda za jakoukoliv finanční pomoc na čísle účtu: 2930153053/0800

Fotogalerie
7 fotografií