Desítky věřících neodradil před oslavou předvečera svátku Narození Páně ani silný vítr a s ním spojený chlad. Ještě vloni mši duchovní otec celebroval pod střechou celodřevěného kostelíka z 16. století, což už letos nebylo možné.

„Takoví mladí kluci nám kostelíček zapálili. Jsou za mřížemi a čekají na soud. Ani tak jsme si nenechali mši zkazit. Vytvořili jsme živý betlém, jsem tady za ovečku a můj dvouletý bráška Filip dělá Ježíška,“ prozradila Blesku Beatka Krenželoková (12).

Působivou hodinovou mši ukončil farář Kazimierz Płachta společnou modlitbou. Jak pohlíží na žháře, kteří kostelík vymazali z mapy světa? „Modlíme se za ně. Ani nejvyšší trest nám kostelík už nevrátí, a to je třeba přijmout jako fakt,“ uvedl.

Duchovní otec svoje ovečky nabádal, aby se spíše soustředily na budoucno a netrápily se minulostí. „Tito chlapci budou sami trpět a utápět se ve svém svědomí, ve svém srdci. Nemá cenu těm mladým lidem přidávat něco, co těžce v životě ponesou,“ doplnil smířlivý duchovní.

Památka s původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století měla nevyčíslitelnou hodnotu. „Obávali jsme se, že nenajdeme jedle, vhodné pro výstavbu nového kostelíka. Nakonec se nám jedle ale podařilo v moravských zdravých lesích nalézt,“ potvrdil farář Kazimierz Płachta.

Fotogalerie
34 fotografií