„Součástí sochy bude podstavec, který budou lidé moci využívat jako lavičku,“ řekla mluvčí centrálního městského obvodu Jana Pondělíčková a dodala: „Leoš Janáček je jeden z nejúspěšnějších hudebních skladatelů a rodák našeho kraje. V Ostravě v roce 1928 zemřel a v příštím roce si tak připomeneme 90 let od jeho úmrtí v Městské nemocnici v Ostravě-Fifejdách.“

Socha, která bude umístěna na Jiráskově náměstí, zachycuje Leoše Janáčka v životní velikosti s liškou Bystrouškou v náručí. Jejím autorem je David Moješčík, který už v Ostravě vytvořil například sochu Levitace nebo je spoluautorem pomníku Operaci Anthropoid v Praze.

Podle mluvčí má socha přispět k oživení prostoru v centru města a už v příštím roce by se v centrální městské části mohly objevit i sochy Karla Kryla či letos zesnulé zpěvačky Věry Špinarové.

Památník Karla Kryla, který by měl symbolizovat svobodu slova a demokracii, chtějí v blízkosti budovy Českého rozhlasu Ostrava umístit studenti, kteří na svůj projekt získali dotaci z programu města Ostravy zaměřeného na úpravu veřejných prostor.

Socha oblíbené zpěvačky by měla stát v Husově sadu, podrobnosti nyní obvod řeší s rodinou. V rozpočtu pro příští rok má však na pořízení sochy obvod připraveno 700 000 korun.

VIDEO: Poslední rozhovor Věry Špinarové (†65): Primě ukázala svůj dům!

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozhovor Věry Špinarové (†65): Primě ukázala svůj dům! FTV Prima