Máme nádoby, s nimiž prováděli předkové obětní rituály. Jsou velice propracované vzhledem k době svého vzniku. Některý kousek by vyšel i na tři tisíce eur (zhruba 78 tisíc Kč – pozn. red.). V Číně byli tak daleko už v době, kdy bylo u nás období pravěku,“ řekl historik David Majer.

K vidění jsou v muzeu od soboty 16. prosince do 28. února desítky mistrovsky provedených a bohatě zdobených plastik, nádob i řezeb starých na tři tisíce let. Pocházejí z tuzemské soukromé sbírky, jejichž majitel si přeje zůstat v anonymitě. Hodnota vystavovaných předmětů se odhaduje na takřka čtvrt miliardy korun.

Život a duchovní svět starověké čínské společnosti byl velmi bohatý a byl prostoupen řadou rituálů. Pro ceremoniály ve svatyních využívali Číňané obřadní nádoby, odlévané z bronzu, mosazi a mědi.

„Pro aristokracii v době císařské dynastie Tchang (618–907 n. l.) bylo užívání předmětů vysoké umělecké a estetické hodnoty běžnou záležitostí,“ uvedl historik. Vládnoucí vrstva přitom vlastnila předměty vůbec nejkvalitnější.

Otvírací doba v Ostravském muzeu:

* Pondělí až pátek: 9 až 17 h, sobota: 9 až 13 h, neděle: 13 až 17 h

* Od soboty 23. až úterý 26. prosince, v neděli 31. prosince a v pondělí 1. ledna zavřeno.

Cena vstupného:

* 150 Kč rodinné (2 dospělí + 2 děti do 15 let)

* 70 Kč základní vstupné

* 50 Kč snížené vstupné - studenti od 15 do 26 let, důchodci nad 60 let a ZTP 40 korun děti od 6 do 15 let

Fotogalerie
20 fotografií