Zemětřesení s epicentrem asi dva kilometry od Vítkova, ke kterému mělo dojít zhruba v hloubce pěti kilometrů, podle Středomořského evropského seismologického centra (European-Mediterranean Seismological Centre – EMSC) dosáhlo na Richterově škále hodnoty 3,6. Později byly údaje zpřesněny na sílu 3,2, hloubku 8 kilometrů a epicentrum u Markvartovic.

Přesto, že zatím nejsou nahlášená žádná zranění ani větší škody, místní obyvatele neobvyklý jev pořádně vyděsil. Rozklepat se měly celé budovy i se zařízením. Sociální sítě se proto rychle zaplnily dotazy, zdali další lidé z okolí otřesy zaznamenali. Mnoha vyděšeným lidem rozechvělá půda a padající nábytek přerušily spánek. Naštěstí se zdá, že se nic vážného nestalo. 

Zemětřesení pocítili i obyvatelé obce Hněvošice, která leží zhruba 20 km od epicentra - Hlučína na Opavsku. „Už jsem spal, když mě najednou probudily otřesy a chvění. Celý pokoj se třásl, všechny věci skákaly. Myslel jsem si nejdřív v rozespalosti, že snad jede pod okny tramvaj. Až pak mi došlo, že to je divné, že otřesy trvají moc dlouho a že se děje něco nenormálního. Bylo to poprvé, co jsem něco takového zažil. Byl jsem z toho vykulený, pak už jsem měl problém usnout. Přátelé mi ráno psali, že i v Kobeřicích, to je vesnice hned vedle, zaznamenali otřesy a probudilo je to,“ popsal pro Blesk.cz Přemysl Khýr.