„Cílem projektu je výstavba dvou fotbalových hřišť s umělým povrchem, jednoho fotbalového hřiště s přírodní trávou a tréninkové loučky pro žáky a dorost,“ uvedla mluvčí radnice Martina Gavendová. Zázemí by mohly pro organizovanou celoroční přípravu dětí a mládeže využívat sportovní kluby.

Jedna z budov bývalé nemocnice by po úpravách sloužila pro ubytování internátního typu s jídelnou, a to pro hráče ve věku 16 až 19 let. Vzniknout by tam měly také bytové jednotky pro hráče od 19 do 21 let a trenéry a také například učebny, zasedací místnosti, gymnastický sál, posilovna a ordinace fyzioterapeuta, šatny či sociální zázemí pro hráče, rozhodčí a trenéry.

„Nová sportoviště vzniknou v průběhu 12 až 18 měsíců. Předpokládáme, že hlavním uživatelem budou fotbalové kluby ve městě, a to včetně Baníku Ostrava. Sportoviště ale budou sloužit i rekreačním sportovcům, kteří si po spuštění webových stránek budou moci sportoviště rezervovat a pronajmout, stejně jako jsou zvyklí u městských společnosti Sareza a Vítkovice aréna,“ řekl Matouš Háb, předseda spolku Ostravská sportovní, který areál koupil.

Náměstek ostravského primátora Vladimír Cigánek aktivitu vítá. Další obdobné zázemí by podle něj mělo vzniknout v městské části Poruba či v areálu fotbalového stadionu Bazaly. Ten čeká rekonstrukce a proměna na tréninkové zázemí.

Areál byl v minulosti domovským stadionem Baníku Ostrava, který ale dnes hraje na městském stadionu ve Vítkovicích. Město totiž usiluje o vznik fotbalové klubové akademie pro talentované hráče z celého kraje, potýká se ale s nedostatkem fotbalových hřišť pro mládež.