Program na Hlavní třídě začne v 9:30 a potrvá do 17 hodin. „Jsme rádi, že na generála Škarvadu nezapomněla ani armáda, a v 10 hodin nad Hlavní třídou proletí dva letouny. Půjde buď o JAS 39 Gripen nebo bitevníky Alca. Na prostranství u Floridy se lidé mohou přijít podívat na repliku legendárního letadla Spitfire v poměru 1 : 1.

Připraven bude i doprovodný program, jako přednášky historika, vystoupení Porubských trubačů nebo mažoretek,“ uvedl místostarosta Petr Zábojník. Vzpomínkové akce na generála se zúčastní i bývalí piloti a vojenští veteráni.

Brigádní generál Škarvada prožil velkou část svého života právě v ostravské části Poruba. „Válečného hrdinu si připomene i škola, která nese jeho jméno. Po průletu letadel vypustí děti balonky a vydají se na pochod k areálu Skalka. Tam si budou moci prohlédnout vojenskou techniku,“ doplnil mluvčí radnice Martin Otipka.

Kdo byl generál Škarvada

Škarvada se narodil 8. listopadu 1917 v Olešnici na Blanensku. V roce 1935 nastoupil na Vojenské letecké učiliště v Prostějově, kde o dva roky později složil přísahu jako pilot. V roce 1939 odešel do Polska a následně přes Sovětský svaz do Británie. Sloužil u 310. perutě RAF.

V roce 1942 musel po poruše svého letounu nouzově přistát v moři a dostal se do německého zajetí. Prošel několika zajateckými tábory a v roce 1945 přežil i tisíc kilometrů dlouhý pochod smrti do Schwerinu. V roce 1950 byl z politických důvodů propuštěn z armády, poté pracoval v hornictví a jako horník byl zaměstnán i v podzemí Dolu Zárubek. Od roku 1966 žil v Porubě. Komunistickým režimem byl perzekvován až do roku 1989.

Škarvada byl držitelem medaile Za hrdinství, kterou dostal v roce 1997. O tři roky později byl jmenován brigádním generálem. Byl i držitelem řady válečných vyznamenání. V roce 2007 se stal čestným občanem Ostravy.

Zemřel 11. května 2013 a ještě ten samý rok po něm byla v Porubě pojmenována škola. Škarvadovo životní heslo bylo »Keep floating – Nikdy se nevzdávej«. Jeho zážitky se staly předlohou filmu Tmavomodrý svět a knihy Josefa Havla Nikdy se nevzdávat.

Fotogalerie
5 fotografií