Městská policie je paralyzovaná. Strážníci nechtějí zasahovat. Nechtějí si dělat problémy,“ hřímal na zasedání zastupitel Tomáš Navrátil, který se přidal na stranu strážníků.

Svého šéfa obvinilo ze šikany 42 z celkového počtu 57 městských opavských policistů. „Za malicherná provinění jsme trestáni. Pan ředitel i jeho zástupce nemají špetku empatie. Hledají sebemenší chybičky, za každou cenu,“ nebál se říct na zastupitelstvu strážník Robert Lučan. „Vím, že za to, co tady říkám, budu pravděpodobně čelit dalšímu bossingu,“ uvedl.

 Podle informací Blesku vládne na služebnách buzerace. V zásazích i v »papírování« se hledají sebemenší chybičky, za které jsou pak strážníci potrestáni.

Ředitel chce problémy řešit

Sám ředitel městské policie Peter Horváth řekl, že je připraven problémy zaměstnanců řešit. „Text stížnosti jsem četl. Konkrétní nebudu, řeknu jen, že pokud má zaměstnanec nějaký problém, má postupovat podle platných pracovněprávních předpisů a nemuseli jsme to řešit tady na zastupitelstvu,“ uvedl ředitel Horváth.

Na svém jednání se strážníky neshledává nic závadného. „Svou komunikaci se zaměstnanci můžu doložit,“ říkal. Jenže stejně argumentovali i městští policisté.

Nepodepsaná kolektivní smlouva

Není to první problém, který činnost městské policie v Opavě provází. „Strážníci dva měsíce pracovali bez podepsané kolektivní smlouvy. Podali také hromadnou stížnost na úřad práce,“ uváděl dále zastupitel Navrátil.

Trestní oznámení na primátora

Primátor Radim Křupala je naopak s ředitelem městské policie Peterem Horváthem spokojený. „Už se těším na trestní oznámení,“ řekl poté, co mu strážníci sdělili, že ho na něj podal předseda odborů David Kovárník. Ten se cítil poškozený z pracovněprávního hlediska, třeba snížením platu. Zastupitel Navrátil primátora dokonce vyzval k rezignaci. „Rezignovat nehodlám, mám k tomu své důvody,“ opáčil však Křupala.

Fotogalerie
7 fotografií