Slovák se o léku dozvěděl v posilovně. „Říkali tam, že po něm rychle zhubnu. Sám jsem ho vyzkoušel a fungovalo to. Příbalový leták jsem nečetl. Nikdy ho nečtu,“ řekl u soudu Michael.

Když »podnikavec« zjistil, jak velký je o lék zájem, tak ho začal shánět. „V roce 2014 jsme měli existenční problémy. Pak přišel nějaký Slovák a ptal se, zda bychom mu byli schopni dodávat Adipex,“ sdělila obžalovaná lékárnice z Ostravy. Hájila se, že sama neměla z obchodu vůbec žádný profit.

O obchodu se dozvěděli i jednatelé lékáren, a proto i oni stojí před soudem. „Mám čisté svědomí. Nikomu jsme neublížili,“ hájil se majitel lékárny Marek M.

Léky za 8,5 milionu

Hlavní obžalovaný Michael V. ve velkém odebíral dva druhy léků. Podle státní zástupkyně šlo o desítky tisíc balení těchto léků v hodnotě asi 8,5 milionu korun. Lékárna na tom vydělala 1,7 milionu korun.

„Já jsem je vozil nějakému člověkovi, který mi z krabičky dával dvě eura. On obstarával recepty i peníze,“ tvrdil soudu s tím, že je sám neprodával.

„Co to bylo za Santa Klause, kdo byl ten dobrodinec, který od vás léky kupoval?“ ptal se předseda senátu. „Nevím, nevzpomínám si. Snad nějaký Čaba,“ odpověděl Slovák. „Slovensko je malé, tak snad se najde,“ opáčil soudce.

Hlavní líčení bude pokračovat koncem měsíce, kdy bude vyslechnut obžalovaný lékař, který je spolumajitelem lékárny. „Nemohl se zúčastnit kvůli dlouhodobě plánované zahraniční cestě,“ zdůvodnil jeho nepřítomnost soudce.

Co je to za lék?

Lék Adipex je anorektikem. Lékaři jej předepisují pouze v mimořádných případech silně obézním pacientům. Nekontrolované užívání léků může způsobit vážné zdravotní komplikace i smrt.