Ke Karvinskému soudu přijel i otec zavražděného a provozovatel pražské Matějské pouti Václav Kočka (75) spolu se svým vnukem – synem mrtvého Václavem (24). Oba netajili velké rozčarování. „Ďuričko měl litovat, než začal střílet,“ řekl Kočka nejstarší a stěží zadržoval slzy a dodal: „Zavraždil mi syna jako gestapák!“

Bylo vidět, že rodina Kočkových nepočítala s tím, že Ďurička soud osvobodí. „Justice rozhodla, jak rozhodla. On je nenapravitelný,“ dodal ještě Václav Kočka a i s rodinou opustili síň ještě před vynesením rozsudku. Už ze závěrečné řeči státního zástupce bylo totiž patrné, že navrhne propuštění.

Vím, že se mi odpuštění nedostane

Ďuričkovi se dneškem otevřou brány vězení, kde strávil osm let. „Pořád přemýšlím, každý den, o odpuštění, o tom, co se stalo. Nemám ale žádnou možnost rodinu přesvědčit o své lítosti,“ řekl Blesku osvobozený vrah a dodal: „Vidím tady jeho tátu a veřejně se mu i jeho rodině omlouvám, ale vím, že mi odpuštěno nebude.“

Podle jeho slov se rodina Kočkových nemusí ničeho obávat. „Z mojí strany rodině nehrozí žádné nebezpečí. Mám vůči nim psychické dluhy. Rád bych dokázal, že jsem se změnil,“ dodal Ďuričko.

Právě to, že u něj náprava ve vězení zabrala, bylo jedním z důvodů propuštění. „Výkon trestu splnil svůj účel,“ řekl u soudu vychovatel.

Soudkyně Alena Zajícová dala proto Ďuričkovi šanci a propustila ho na svobodu se zkušební dobou sedmi let a stálým dohledem probační a mediační služby.  

Ďurička pustili kolem 15. hodiny. Těším se na partnerku, až ji políbím, na dceru a také na vanu. Ta mi ve vězení chyběla," řekl Blesku Ďuričko.

Podmínky, které musí propuštěný Bohumír Ďuričko splnit:

*Do pěti dnů se hlásit u probační a mediační služby, která nad ním bude mít neustálý dozor.  

*Absolutní zákaz alkoholu a drog. Pravidelně se musí podrobovat testům.

*První rok musí být doma každý dem mezi 22. a 06. hodinou.

*Nesmí nijak kontaktovat pozůstalou rodinu. K žádnému z Kočkových se nesmí přiblížit na méně jak 100 metrů.

*Nesmí držet žádnou zbraň.

VIDEO: Bratr zavražděného Jan Kočka Ďuričkovi asi nikdy neodpustí.

VIDEO: Bohumír Ďuričko u soudu v květnu letošního roku.

Fotogalerie
60 fotografií