Mrtvou samici rysa ostrovida našel v úterý chatař nedaleko Lysé Hory. „Pravděpodobně to byla dvouletá Laura. Měla otevřenou zlomeninu zadní nohy,“ uvedla mluvčí Agentury ochrany přírody Karolína Šůlová. O přesné příčině smrti budou ochránci přírody vědět po pitvě. Tu provedou v příštím týdnu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.

Mláďata si neumí ulovit srnce

V Beskydech zůstala po Lauře dvě asi pětiměsíční mláďata. Bez matky nemají moc velkou šanci na přežití. „Už sice nejsou závislá na mateřském mléku, ale ještě si nedokážou sama ulovit hlavní potravu,“ pokračovala Šůlová. Tou je pro rysy srnčí. Mláďata zatím loví jen menší savce. „Kratší čas mohou přežít na drobných hlodavcích,“ upozornila mluvčí.
Je proto velmi pravděpodobné, že se mláďata mohou objevit blízko lidí. Pokud budou mít hlad, budou se stahovat k lidským obydlím. „Chtěli bychom požádat všechny, kdo by malé rysy viděl, ať dá zprávu pracovníkům naší agentury nebo Správě CHKO Beskydy.

S největší pravděpodobností by se mláďata měla pohybovat v širším okolí Lysé Hory,“ uvedla dále Karolína Šůlová. Pokud by se povedlo mláďata odchytit, výrazně by se zvýšily jejich šance na přežití.

Letos druhá uhynulá rysí matka

V Beskydech to není první ztráta rysa ostrovida v poslední době. Laura je už druhá rysice. V dubnu byla nalezena samice Lenka na železniční trati v Mořkově na Novojičínsku. V té době očekávala narození tří mláďat.
Poslední rysí samicí v Beskydech, u které byli letos potvrzeni potomci, je sedmiletá Draža. „Sledujeme ji pomocí fotopastí už od roku 2010. Uhynulá Laura byla její dcera z roku 2015. Lauřina mláďata byla po dlouhé době první koťata, která jsme v okolí Lysé hory zaznamenali, ztráta této mladé rysí matky je tedy obzvláště bolestivá,“ uvedl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.
VIDEO: Fenka spadla do 22 metrů hluboké studny, od smrti ji dělily pouhé minuty.