„Rozhodování bylo těžké, protože oba návrhy byly opravdu kvalitní. Všichni jsme se ale nakonec shodli, že návrh, který lidé vybrali v hlasování, je moderní a důstojný a svinovskému hřbitovu bude slušet,“ uvedl starosta Poruby Petr Mihálik (ČSSD).

V první polovině roku 2019 by mohla být zpracována kompletní studie a projektová dokumentace, samotná stavba je v plánu podle finančních možností mezi lety 2019 až 2022.

Městská část Poruba s více než 60 000 obyvateli dodnes nemá vlastní pohřebiště a její obyvatelé využívají právě hřbitov ve Svinově. Jeho kapacita ale nepostačuje a zcela zaplněn by měl být za několik následujících let.

Současně s výstavbou dojde i k rozšíření svinovského hřbitova, který slouží jako oficiální pohřebiště i pro Porubany. Poruba totiž svůj hřbitov nemá, ten u kostela svatého Mikuláše musel v padesátých letech ustoupit výstavbě,“ uvedl mluvčí porubské radnice Martin Otipka.

Smuteční obřadní síň je podle architektů navržená s důrazem na důstojný obřad, který je poslední službou zemřelému. Hlavní obřadní síň je otevřená do krajiny, která objektem prostupuje ve formě průhledů a světla. Jedním z výrazných prvků jsou sloupy, které stavbě dodávají monumentální až sakrální charakter.

Provoz objektu je podle nich navržen s důrazem na efektivitu, ekonomiku a šetrnost. K provozu technologií se proto využívá sluneční energie a dešťová voda.

Vítězné studio má na svém kontě řadu projektů v krajské metropoli. Navrhovalo například úpravu prostoru před kinem Luna nebo třeba současnou podobu Lékařské fakulty.

VIDEO: Trojice dětí zhanobila hřbitov v Oslavanech.