Evangelický hřbitov i s kaplí je v karvinské části Doly mezi někdejšími hornickými koloniemi Nový Jork a Mexiko. „V okolí už všechny domy, které tam byly, jsou dávno vyklizené a srovnané se zemí. Vlastně už od konce 70. let se tam nepohřbívá. Mezitím už příroda vzala za své a hřbitov je totálně zarostlý křovím a dřevinami,“ řekl organizátor dobrovolnických akcí Stanisław Kołek.

Parta kamarádů, kteří se pravidelně scházejí, na hřbitov narazila náhodou při jedné ze společných procházek. „Náhodně jsme hřbitov objevili a řekli jsme si, že zorganizujeme jeho úklid. Důvody jsme měli dva. Jeden je ten, že z tohoto regionu pocházíme, a i když to nejsou členové naší rodiny, jsou to naši předci. Jsme také polské národnosti a devadesát procent nápisů na hrobech je v polštině. Jako polská menšina to bereme jako takový pomník, že tady ti Poláci žili,“ uvedl Kołek.

Doufá, že by se mohli najít další nadšenci, kteří by jim s obnovou hřbitova pomohli. „Nápady jsou. Říkal jsem si, že hodíme kamínek a možná z toho vznikne lavina. Někteří tam stále mají pohřbené své blízké, protože je vidět sem tam vyhořelá svíčka nebo staré kytky. Plánujeme, že bychom zase na jaře udělali podobnou akci,“ řekl Kołek. Dobrovolníci zvažují, že by rovněž zjistili, zda by na obnovu hřbitova nebylo možné získat například dotace.

VIDEO: Opravovaný kostel v Šitboři na Domažlicku se hřbitovem původních německých obyvatel.

Fotogalerie
7 fotografií