Do bytů bude namontováno 2799 hlásičů požáru a v domácnostech, které využívají k ohřevu tepelné zdroje, město nechá nainstalovat 1682 detektorů CO. „Hlavním důvodem realizace toho projektu je počet úmrtí a zraněných, ať už při požáru, nebo při intoxikaci oxidem uhelnatým,“ řekl ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

Podle něj je obdobně rozsáhlý projekt v Česku ojedinělý. „Naším záměrem je vybavit co nejvíce obecních bytů oběma hlásiči a předejít tak v budoucnosti možným tragickým událostem. Město Ostrava uhradí v plné výši náklady na nákup a městské obvody na instalaci zařízení, takže nájemníci nic hradit nebudou,“ podotkl primátor Tomáš Macura.

V Ostravě je zhruba 13 tisíc městských bytů. Primátor by chtěl, aby se v projektu v budoucnu pokračovalo a případně se vybavily i další městské byty.

Hlásič požáru obsahuje komponenty potřebné pro zachycení vznikajícího požáru a vyhlášení poplachu. Díky instalaci hlásičů se v případě požáru zkrátí doba od jeho vzniku do zpozorování. „Důvod většiny úmrtí je ten, že ten požár se nepozorovaně rozvíjí. Lidé zpravidla umírají nebo jsou zraněni v důsledku vývinu zplodin hoření,“ podotkl Vlček.

Tichý zabiják

Detektor oxidu uhelnatého signalizuje přítomnost nebezpečného plynu již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví nebo život lidí, kteří jej dýchají. „Oxid uhelnatý není vidět, není cítit, nazývá se laicky tichý zabiják,“ podotkl Vlček. Oxid uhelnatý se uvolňuje ve špatně spalujících zařízeních, jako jsou ohřívače vody, kotle, krby a další zařízení spalující uhlí, dřevo, plyn, oleje nebo naftu.

Ročně v Česku při požárech zemře 110 až 120 lidí, v kraji je to mezi dvanácti, patnácti až dvaceti. Otrav oxidem uhelnatým je více než tisíc a zemře při nich zhruba stejný počet lidí jako při požáru. Podrobnosti k hlásičům i jejich vhodné instalaci mohou zájemci najít také na stránkách moravskoslezských hasičů ZDE

VIDEO: První pomoc dětem: Umíte dýchání z úst do úst a masáž srdce?