„Kuřivo bude v nejbližších dnech rozemleto a smícháno s dalšími hořlavými složkami. Nakonec poslouží jako palivo v cementárně,“ řekla mluvčí moravskoslezských celníků Pavla Zdobnická.

Celníci nelegálně dovezené tabákové listy a surový tabák zajistili loni v srpnu. Vše bylo uloženo ve skladech, které si na Karvinsku pronajala polská společnost. I proto se na vyšetřování případu podíleli polští celníci. Ve skladech zajistili více než 1000 krabic, 569 pytlů a přes 50 000 kilogramů volně uložených tabákových listů. Celková váha překročila 112 000 kilogramů.

„Pokud by se kuřivo vyrobené z tohoto množství tabáku dostalo na černý trh, stát by na dani přišel o 240 milionů korun,“ dodala Zdobnická. Majitele zboží se celníkům nepodařilo dohledat. Neprokázali ani, že by patřilo firmě z Polska, která si sklady pronajala. Zboží bylo totiž několikrát prodané, firmy ale nákupy či prodeje zpochybňovaly.

Celníci s pomocí hasičů začali tabák ve svém skladu v Horní Suché nakládat. Auta jej převážejí do areálu ostravské společnosti OZO, která se zabývá svozem a zpracováním odpadu. Mlýny pak vše budou drtit na jemnou směs, do které se přimíchá další hořlavý materiál jako dřevo a papír. Vše pak bude sloužit jako palivo v cementárně.

Sklad odhalil Wiky

Celníci přišli na nelegální sklad náhodou. Odhalili jej 19. srpna při akci zaměřené na nezákonné zaměstnávání cizinců. Při kontrole areálu na Havířovsku jim asistoval služební pes Wiky. Ten u jedné z budov, kterou majitel pronajímal další firmě, začal štěkat.

„Celníci se rozhodli prostory zkontrolovat. Klíče od vrat byly na vrátnici a dle vyjádření přítomného technika si nájemce nepřál, aby kdokoli vstupoval do pronajatých prostor,“ řekla Zdobnická. Uvnitř pak hlídka celníků našla velké množství tabákových listů bez potřebných kolků.

VIDEO: Jak vypadá likvidace 118 milionů zabavených cigaret a 180 tun tabáku? Podívejte se.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá likvidace 118 milionů zabavených cigaret a 180 tun tabáku? Podívejte se. Blesk / David Malík

Fotogalerie
5 fotografií