Babička Marcela (43) si chtěla dítě osvojit hned, když ho uviděla. I přesto, že ji lékaři upozornili, že bude Leonka mentálně i fyzicky postižená. „Pět dní po porodu ji postihlo krvácení do mozku. Přesto jsem se nechtěla vzdát a začali jsme cvičit, abychom tím stimulovali jiné části mozku,“ popsala Marcela.

„Dcera Katka začala na střední škole kouřit marihuanu. Pak spadla do pervitinu, před maturitou se vykašlala na školu i rodinu a odstěhovala se,“ posteskla si Marcela. Netušila, že je Katka těhotná.

„Jednoho dne volala, že ji bolí břicho. Tvrdila, že spadla na roh vany. Až později přiznala, že se do břicha nechala kopnout, aby o dítě přišla,“ uvedla babička. „Když dcera porodila, malá vážila půl kilogramu a bez lékařů z ústecké nemocnice by nepřežila.“

Leonka má teď šanci normálně žít. Podstupuje rehabilitace v Klimkovicích. „Bohužel už teď musíme shánět peníze, abychom si mohli procedury dovolit. Máme transparentní účet a za každou korunu budeme vděční,“ poprosila Marcela.

Už zpívá i počítá 

Speciální rehabilitace holčičce pomáhá. Ve dvou letech začala mluvit a hýbat rukama. „Dnes jsou jí tři a zpívá, počítá, pozná barvy. Jen neumí stát a chodit a špatně hýbe pravou rukou. Bohužel některá speciální cvičení pojišťovny neproplácí,“ řekla babička.

Ta 20 let pracuje jako účetní v lesnické společnosti. „Hodně mi pomáhá s péčí o vnučku moje maminka Jarmila. Díky tolerantnímu šéfovi Petru Jelínkovi mohu z práce v případě nutnosti odbíhat za malou či s ní chodit po lékařích a cvičeních. Patří jim díky,“ dodala Marcela.

ČÍSLO TRANSPARENTNÍHO ÚČTU: 3005087073/0800

Fotogalerie
13 fotografií