Pokoje zámku v Kuníně jsou naplněné květinovými aranžmá předního českého floristy Slávka Rabušice. Letos nainstaloval kytice do místností ve všech patrech.

Voňavé výstavě dominují růže. „To na oslavu královny květin a naší nejslavnější zámecké paní hraběnky Walburgy, jež růže milovala a na zámku vychovávala chudé a talentované děti,“ prozradil kastelán Jaroslav Zezulčík.

Poslední výstava tohoto roku nese proto název Růže pro paní hraběnku. „Mně se růžičky líbí moc, ale jsou krásné též lilie,“ řekla malá návštěvnice Doubravka Čížková (10), jež přijela v dobovém kostýmu spolu s rodinou na výstavu až z Náchoda.

Ženy mohou obdivovat květiny, muži zase unikátní výstavu Zámecký nezbeda – Generál četnictva Josef baron von Kronenberg: absolvent kunínské zámecké školy stál v roce 1850 u zrodu četnictva na českém území. Byl spolužákem Františka Palackého.

Otevřeno je po oba dny od 9 do 17 hodin, vstupné do zámku činí 100 korun, děti a penzisté 60 korun. Výstava květin potrvá do neděle 8. října.

Doprovodný výstavní program:

Sobota 30. září

Ke květině patří žena, k ženě móda. Program zpestří módní přehlídka. Těšte se na špičkové kolekce z kvalitních materiálů. Bezplatný vstup na módní přehlídky, konané v 11, 13 a 14 hodin ve foyer.

Neděle 1. října

Maňáskové divadlo pro děti, zábavné tvoření pro děti, prodej rukodělných výrobků klientů sociálně terapeutických dílen.

Přijel i potomek Františka Palackého

Zahájení se účastnil Václav Macháček-Rieger s rodinou, přímý potomek Františka Palackého, majitel rodového zámku Maleč a rodového paláce v Palackého ulici v Praze. Nechyběl hrabě Karel Vetter z Lilie se synem, vnuk posledního šlechtického majitele blízkého zámku Nová Horka.

Fotogalerie
18 fotografií