Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky ze 17 zemí včetně tří mimoevropských – USA, Kanady a Saúdské Arábie. Mezi nejatraktivnější ukázky bude v Mošnově patřit vystoupení saúdskoarabského akrobatického týmu Saudi Hawks, jenž se v Česku předvede poprvé. Velkými lákadly jsou i americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer.

A byly to právě bombardéry B-52 Stratofortress a jeho o mnoho let mladší »kolega« B-1B Lancer, u nichž se točily v první den svátku letectví největší davy. „Je na co koukat, takto vidět oba vedle sebe, to je zážitek,“ těšil se Vít Surový (47) ze Svitav.

A skutečně. Pořadatelům se oba bombardéry zdařilo pozvat na jednu letištní plochu už podruhé za sebou, což se běžně nestává. „Tyto letouny se na veřejných akcích spolu ukazují velmi vzácně, je proto velmi unikátní, že je oba možno takto u nás vidět dva roky po sobě,“ řekl hlavní pořadatel Zbyněk Pavlačík.

Sobotní program trvá do páté hodiny odpoledne a Dny NATO pokračují ještě v neděli, návštěvníci se mohou přijít podívat od 8:45 do 16 hodin. Letos se na ostravském nebi představí přes 80 letadel a 200 kusů pozemní techniky ze 17 zemí.

Fotogalerie
9 fotografií