Leničce se radikálně změnil život vloni v prosinci. Zranila se při tělocviku a při vyšetření lékař zjistil, že její lýtkovou kostí prorůstá nádor. Následovala operace a chemoterapie. „Mám jich za sebou 29 a ještě jedna mě čeká,“ říká usměvavá holčička.

Na začátku prázdnin prosila čtenáře Blesku, zda by ji nepotěšili pohlednicí, když nemůže kvůli nemoci cestovat. „Děkuji všem, kteří mi pohledy posílají. Dodnes mi jich přišlo přes 50 tisíc. Denně chodí další a další,“ raduje se dívenka.

 

Pohledy si pečlivě třídí. Podle tvarů, materiálu i témat. Je už jich tolik, že si musela zařídit ve sklepě archiv. „Teď mi kamarádi, ale i úplně cizí lidé píšou přáníčka k 11. narozeninám. Z každého psaní mám obrovskou radost,“ ukazuje hromadu dárků.

 

Mimo dortu dostala Lenička k narozeninám mobil a panenku od babiček, obrovské medvědy od strejdy Pavla a od Patrika z Litomyšle, šperky, pozvánky do zoo, na návštěvy, omalovánky či kosmetiku. Máma Pavla (38) nadělila dcerce pejska.

„Je to z části bígl a z části jack russel teriér z Havířova. Musím ho krotit, je to zlobivé, roční štěně. Mám ho moc ráda,“ říká s pejskem na kolenou Lenička. Je jí ale líto, že v září nemohla zasednout do lavice mezi spolužáky. Pátou třídu bude muset opakovat.

Poslední ležící chemoterapie

Tento víkend Lenička prodělala 30. chemoterapii. Ta by měla být poslední »ležící«. Následovat bude 48 ambulantních terapií, kvůli nimž bude muset každé pondělí jezdit mezi Karvinou a Brnem. Ve špitále v létě strávila měsíc a půl.

Je to osteosarkom

Osteosarkom je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů kostní tkáně. Vyskytuje se především na dlouhých kostech. Typicky bývá postižena kost stehenní, holenní, pažní. Nejčastěji se vyskytuje mezi desátým a dvacátým rokem života.

Chcete Lence také napsat? Doručovací adresa:

Lenka Konečná, Žižkova ulice 2852/17, Karviná-Hranice, 733 01.

VIDEO: Čtení pohledů a dopisů, kterých přišly desítky tisíc, dělá Leničce velkou radost.

Fotogalerie
46 fotografií