O víkendu se tam předvedou v rámci ukázek na Dnech NATO, které se staly největší leteckou a vojenskou show ve střední Evropě. „Dny NATO vznikly v roce 2001 jako regionální ukázky vojáků, záchranářů a policie. Jsme rádi, že lákavý a stále se rozrůstající program láká na letiště do Mošnova návštěvníky z celé Evropy,“ řekl hlavní organizátor Dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

Američané téměř nikdy nevysílají na vojenské ukázky své dva nejlepší strategické bombardéry současně, pro ostravskou akci ale udělali výjimku. „Na Dnech NATO v Ostravě se představí oba bombardéry současně již podruhé a budou nepochybně hlavním lákadlem,“ pochlubil se Pavlačík.

 

Bombardéry musely přiletět dříve. „Oba strategické bombardéry potřebují ke svému přistání dobré počasí. V úterý má pršet a nechtěli jsme ohrozit jejich případnou účast na Dnech NATO. Proto byl přílet domluven na dnešní den,“ zdůvodnil změnu hlavní organizátor akce.

Na ukázky do Ostravy míří elity všech armád NATO včetně mnoha politických špiček. Na akci, kde je volný vstup, dohlíží stovky organizátorů a policie. „Bezpečnostní opatření odpovídají velikosti a vážnosti celé akce. Rozhodně návštěvníky nechceme nijak omezovat. Nejde nám ani tak o rekord v návštěvnosti, jako o spokojenost všech příchozích a kvalitu ukázek,“ sdělil Zbyněk Pavlačík.

Co uvidíte?

Do ukázek se zapojí vojáci a piloti ze 17 zemí. „Návštěvníci uvidí přes 80 vojenských letounů a přes 200 kusů pozemní techniky,“ dodal Pavlačík. Na Dnech NATO se poprvé představí piloti ze Saúdské Arábie.

Rozhovor s pilotem bombardéru B-52 Patem Bookerem

Fotogalerie
11 fotografií