„Po nehodě pán nedýchal a začínal modrat. Dostali jsme ho z auta ven a poskytli mu první pomoc,“ vzpomínal před udělením ocenění za záchranu života strážník Ivo Kotlář. Oživování se ale začalo komplikovat poté, co muži zapadla do úst zubní protéza.

„Pokoušel jsem se ji vyndat, pán mi přitom prokousl rukavici,“ uvedl druhý ze zachránců Martin Jandura. Podle něj byl muž možná zrovna po nějakém ošetření, protože měl v těle napíchnutou kanylu.

Bleskovou reakci a poskytnutí první pomoci prý oba strážníci udělali automaticky, aniž by nad tím uvažovali. Na místo následně přijela druhá hlídka, která začala v místě koordinovat provoz aut, aby nedošlo k dalšímu neštěstí. Řidiče si pak do péče převzali lékaři, kteří konstatovali, že jednání strážníků bylo klíčové.

Video
Video se připravuje ...

Ocenění se strážníci dočkali od primátora Tomáše Macury. Soňa Molatová

Ivo Kotlář u strážníků slouží už 15 let, jeho kolega Martin Jandura začíná ve službách policie pátý rok, a jak se před udělením stužky přiznal novinářům, odznak pro něj nebude první. „Poprvé jsem jej získal za záchranu pána, který zkolaboval v porubském řeznictví. Nikdo se ale neměl k pomoci, lidé si jej tam místo toho natáčeli,“ vzpomněl Jandura.

Stužky zachráncům předal primátor města Tomáš Macura. „Děkuji vám za vzornou reprezentaci Městské policie Ostrava. Věřím, že pro své kolegy budete vzorem,“ uvedl.

Fotogalerie
6 fotografií