Severomoravská metropole slaví výročí 750 let od první písemné zmínky, o kterou se postaral ve své závěti olomoucký biskup Bruno, který v ní právě přebýval.

Město dalo do prodeje symbolických 750 kusů medailí limitované sběratelské edice. Koupit se dají ve více vyhotoveních. Menší z mincí má 30 milimetrů a stojí 999 korun, větší má 50 milimetrů a zájemci za ni zaplatí 1999 korun.

Autorem mincí je akademický malíř Vladimír Pavlica, podle jehož slov trvalo vyhotovení přibližně měsíc. Na jednu stranu vyobrazil budovu Nové radnice, která podle autora Ostravu momentálně nejvíce charakterizuje.

Na druhé straně medaile je kůň, coby symbol města. O tom, proč je ve znaku města právě zvíře, kolují mimo jiné nejrůznější příběhy. Jeden z nich vypráví, že jde o symbol rychlého bezuzdného úprku nepřítele hukvaldského obyvatelstva, kterému přijeli při nebezpečí na pomoc Ostravané. Těm pak měl za statečný čin biskup propůjčit znak koně bez uzdy.

Podle druhého příběhu má Ostrava ve svém znaku koně, protože v dávných dobách město obléhal nepřítel tak dlouho, dokud lidem nedocházely potraviny, a tak se rozhodli jeho koně bez uzdy splašit a proti nepříteli vyrazit. Zvíře pak mělo být do znaku umístěno na památku onoho šťastného nápadu.

V rámci oslav první písemné zmínky o Ostravě proběhne do konce roku také 20. setkání jízdních policistů nebo den otevřených dveří na ostravské radnici.

Fotogalerie
3 fotografie