Případem, který nezná obdoby, nyní žije již celé okolí Třince. V Gutech zde totiž minulý týden žháři podpálili jedinečný dřevěný kostel ze 16. století. Stavba lehla popelem až na kříž, který stál venku. Policie už obvinila tři podezřelé mladíky (všichni 18).

Dva z nich - Jan a Roman - skončili ve vazbě. Policie totiž našla důkazy, že plánovali další útoky na sakrální stavby. Kriminalisté navíc začali žhářství v blízkých kostelech a kapličkách z poslední doby prověřovat právě v souvislosti s třemi mladými muži. Dva požáry v Horné Marikové a Turzovce-Živčákové totiž vypadaly podobně - v obou případech pachatelé použili zápalnou kapalinu.

K činu v Třinci-Gutech se trojice mladíků přiznala. Role jednotlivců jsou ale nadále nejasné, jejich výpovědi se podle deníku MF Dnes totiž rozcházejí, jak v motivu, tak v tom, kdo byl strůjcem celé akce.

Podle faráře z Gutů jde život dál a žhářům už nic nevyčítá. „Už je to za námi. Rád bych ty hochy navštívil ve vazbě. Nechci žádné poučování ani vyptávání se na důvody, jen bych jim řekl, že se za ně modlíme,“ řekl deníku MF Dnes farář Kazimierz Plachta.

Fotogalerie
40 fotografií