Dvě užovky museli do přírody odklidit hasiči na Opavsku. Jednu z nich přilákal chládek do areálu firmy, druhá se schovávala u sklepa rodinného domu v Chlebičově.

„První užovka byla velmi klidná a nechala se odnést a převézt ve kbelíku až do lesa za Opavou,“ upřesnil mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dodal, že druhý had, který se nacházel u okna do sklepa, tolik klidný nebyl. Užovky sice neslyší, ale cítí otřesy, což je může rozrušit.

V tísni se ocitla také egyptská kočka v Kyjovicích, která vylezla na zhruba 12 metrů vysoký strom a nemohla dolů. „Hasiči i přes možnost úleku vystresované kočky použili výsuvný žebřík. Museli jej vysunout na maximum,“ popsal Kůdela záchranu zvířete. Pod stromem byla navíc natažena záchytná plachta. Nikdo totiž nechtěl riskovat, že by si kočička musela při této akci vybrat jeden ze svých devíti životů.

„Na mírné hasičské volání z žebříku ale kočka reagovala pozitivně a přešla dva metry až k hasiči. Za chvíli ji měl v náručí,“ dodal mluvčí.

Záchranu vidlemi pak podnikli hasiči v Přívoze, kde bylo potřeba další kočku vyndat z plastové roury. „Plastová roura o průměru 35 centimetrů byla bůhvíproč instalována u jednoho domu v Gorkého ulici a kočička v ní několik hodin žalostně mňoukala v hloubce 1,7 metru,“ řekl Kůdela.

„Hasiči na její šetrné vytažení bez jediného škrábnutí použili vidle s téměř o 90 stupňů zahnutými vidlicemi. Přitom spatřili ježka, pohybujícího se v odpadcích. I toho opatrně nabrali,“ uvedl mluvčí.

Kočka podle něj ihned po záchraně utekla, ježka poté hasiči přenesli do klidného dvora plného trávníků a dřevin. Plastovou rouru pak zajistili.

Fotogalerie
19 fotografií