Na vině je patrně letecká společnost. „Kytara se našla a je možné, že dokonce do koncertu dorazí. Pro jistotu jsme ale museli zajistit záložní,“ uvedla ředitelka přehlídky Zlata Holušová. Imagine Dragons mají vystoupit už dnes.

Ani dalším zahraničním účastníkům se ale nevyhnuly problémy. „Včera nebyl dobrý den na cestování,“ shrnula Holušová jednou větou situaci, kterou produkce festivalu řešila několik hodin, a dodala: „Všichni hosté diskusního fóra Meltingpot, kteří měli dorazit v úterý, měli zpoždění. I kapely.“

Kromě Imagine Dragons, která v Ostravě představí nové album, jsou v programu prvního dne další dvě velké hvězdy. Vystoupí zpěvačka Birdy i britští alt-J. Ve středu také zažije premiéru společný americko-český hudebně-vizuálně-světelný projekt dvou hudebníků a konstruktérů unikátních nástrojů Williama Close and The Earth Harp a Lenky Morávkové and Bohemian Cristal Instrument. Struny harfy Williama Close budou napnuty z Fresh stage až na protilehlou konstrukci balkonu. Dlouhé budou 40 metrů. „Stavba nástroje trvá čtyři hodiny,“ uvedla dnes Morávková.

Celkově si návštěvníci festivalu, který loni britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších v Evropě, budou moci vybrat z více než 350 programových položek na 20 venkovních i krytých scénách.

Do Ostravy letos přijede přes 80 zahraničních a 52 domácích kapel a hudebníků, kteří nabídnou hudební zážitky z mnoha žánrů – od elektroniky, přes world music, rock, pop či jazz až po flamenco. Objeví se zástupci hudebních scén z celého světa – od Austrálie přes Senegal, Alžírsko, Chile, Indii, Izrael až po Španělsko nebo Irsko.

Fotogalerie
11 fotografií