Hybridní památník připomíná první a druhou světovou válku, prezidenta Masaryka a oslavuje komunismus. „Je to svým způsobem unikát. Chtěli bychom památník v letošním roce částečně opravit,“ prozradil referent krnovské radnice Vladimír Zavřel.

Podle pamětníka Miloslava Marinčáka (60) byla na památníku kdysi stříbrná hlava TGM. „Zmizela několik let po válce. Prý skončila v některé ze studní. Zda ji odstranili komunisti, nebo sebral zloděj, už nikdo nezjistí,“ řekl Marinčák.

Právě v místě, kde se měla nacházet Masarykova hlava, je nyní vytesána hvězda a v ní srp s kladivem. „Tady lidi volí komunisty pořád. Nikdo se nad památníkem nepozastavuje,“ dodal starousedlík.

Bezhlavý rytíř

Problém s poničeným památníkem mají i v nedaleké Hlince. Před vjezdem do obce na kraji pole stojí socha rytíře. Ale bez hlavy. V okolní krajině tak působí jako varovné memento... „Jde prý o sochu rytíře Rolanda. Hlavu mu několikrát dodělali, ale vandalové ji vždy urazili a odnesli. Tak se soše říká bezhlavý rytíř,“ prozradila seniorka Anna z Hlinky.

Fotogalerie
7 fotografií