„Bylo to jako z nějakého amerického akčního filmu. Najednou se v neděli zrána začal ozývat šílený pláč malého dítěte. Stála jsem tu jako přimražená, pak to nějak utichlo,“ popisuje sousedka a přímá svědkyně napadení Jarmila Matějková (70).

Podle ní i podle sousedky z druhé strany domu, kde se vše odehrálo, útočil rhodéský ridgeback. „Kdo ví, co se stalo, jestli ho to dítě třeba tahalo za ocas nebo co. On to je velice hodný pejsek. Agresivní nebyl, to spíš takový mazlivý, smutný,“ uvedla Matějková.

Psa prý majitelé příliš ven z domu nepouštěli, jen na dvůr ve svahu. „Ta holčička tam u nich musela být na návštěvě, protože oni takové dítě nemají. Jen co je pes pokousal, bylo to tu jak na manévrech. Přijeli policisti, v bramborách na poli přistával vrtulník se záchranáři,“ dodává všímavá sousedka.

Holčičku krátce po útoku přepravovali na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. „Postižené tříleté dítě bylo při vědomí, v oblasti levé tváře utrpělo velké tržně zhmožděné poranění,“ popsal zranění záchranář Lukáš Humpl.

„Mohu potvrdit, že zdravotní stav malé pacientky s poraněním v oblasti hlavy je plně stabilizovaný. Zůstává při vědomí a je mimo ohrožení života,“ potvrdil mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný.

Případem se zabývá policie. „V tuto chvíli případ prošetřujeme, vyhodnocujeme zjištěné informace. Nejsou prozatím zahájeny žádné úkony spojené s případným protiprávním jednáním,“ informoval včera po poledni policista Richard Palát.