Kromě zrušení závodů v dálkovém plavání travina způsobovala potíže i vodním lyžařům a záchranářům. Zastupitelé Hlučína schválili nákup vodního kombajnu za šest milionů korun již minulý rok. Koncem letošního června jej návštěvníci poprvé mohli vidět v akci. Stroj seče v hloubce 1,8 metru.

„Loni nám přerostlé vodní trávy v podstatě zlikvidovaly rekreační sezonu, protože se motaly plavcům kolem rukou i nohou. Už teď se zase rozrůstaly šílenou rychlostí a provozovatelé vleku na vodních lyžích je vyhrabávali alespoň hráběmi z loděk,“ komentovala situaci Ivana Gračková, mluvčí města Hlučín.

„Jsme rádi, že stroj dorazil. Vodní rostliny nyní v teplém počasí opět rychle rostou a z břehů už jsou vidět, i když hladiny ještě nedosáhly. Nechceme, aby rekreantům znepříjemnily další sezonu,“ kvitovala místostarostka Blanka Kotrlová.

Po proschnutí bude tráva ekologicky likvidována firmou, která rostliny využije v kompostárně. Podle Gračkové navíc rybáři vypustili nové druhy ryb, které napomohou k tomu, aby podvodní svět fungoval v ekologické rovnováze.