Pamětník Karel Michalus se vracel z dovolené v Chorvatsku. Cestou mohutně pršelo. „Bylo mi to divné, měl jsem za to, že asi jedeme do velké vody. Hned jsem se jel doma podívat k řece, to už jsem viděl, že je zle. Hladina prudce stoupala,“ popsal.

Jako městský radní se stal členem krizového štábu. „Bylo to v situaci, kdy hustě pršelo v kuse od středy do soboty. Voda brala dvacetimetrové kmeny, které létaly vzduchem pět metrů nad zemí,“ vzpomíná na těžké chvíle v historii města.

Video
Video se připravuje ...

Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 97 zabíjela velká voda. Karel Janeček, David Vaníček, Hudební banka.cz

Smůla byla podle něj v tom, že se rozvodnily naráz toky řek Bílé, Střední i Černé Opavy. „Všechny tři se stékají ve Vrbně a všechny řádily naplno. Byla to hrůza. Nikdo nevěděl, zda přežije, zda se bude mít kam vrátit, zda nepřijde o bydlení,“ dodal Michalus.

Pomáhal, a zahynul

Jednou ze sedmi obětí povodně v okrese Bruntál v roce 1997 byl Jan Břuchanský (†24). „Obětavý mladík při povodních pomáhal všem. Jezdil svým autem bez nároku na odměnu. Vydal se pátrat po bratrovi do Karlovic, kde ho nalezli bez známek života. Zřejmě ho porazila kláda a utonul,“ zavzpomínal Karel Michalus.

Uspořádali výstavu

Na povodně na Vrbensku právě vzpomínají výstavou fotografií ve středisku Střecha. K vidění jsou unikátní snímky z roku 1997, jež zachycují všechnu tu hrůzu, jaká se oblastí prohnala. Výstava začala 3. července a trvá do 31. srpna. Ve středu 30. srpna chystají promítání dokumentu o povodních spojené s besedou. Vstupné se neplatí, otevřeno je ve všední dny od 8 do 15 hodin.

Fotogalerie
22 fotografií