Vrt je ukrytý v lesích a je hluboký přes 40 metrů. Vodu z něj několik let pijí klienti Charity, kterým areál po rekonstrukci nový vlastník dlouhodobě pronajal. „Voda všem chutná, ale nikdo neřešil její složení. Pro nás bylo zásadní, že splňovala normy. Až při posledním testu nás upozornili, že máme jedinečnou vodu,“ řekla šéfka Domu dobré vůle Monika Dudová.

Majitel vrtu se chce o vzácný pramen podělit s kolemjdoucími. „Vodu jsme pracovně nazvali Živou vodou. Pro turisty bychom rádi někde poblíž Domu dobré vůle vybudovali umělou studánku, aby se mohli osvěžit,“ sdělil mluvčí vlastníka Jan Stejskal.

Podle přednosty Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Miloše Broďáka může voda s PH 7,6 pomáhat. „Mírně zásaditá a méně mineralizovaná voda, kterou mají na Žárech, by mohla výrazně prospět pacientům, jejichž moč má nízké PH a hrozí jim tvorba močových kamenů. Samozřejmě pití každé kvalitní vody lidskému zdraví prospívá,“ konstatoval Miloš Broďák. Normální PH lidské krve je 7,4.

Byznys počká, zatím

V budoucnosti by se mohla na Žárech voda i stáčet. „Jsme na samotném začátku a je předčasné mluvit o stáčírně. V žádném případě totiž nechceme ohrozit vrt, ze kterého dnes pijí vodu v sanatoriu a jeho okolí,“ dodal Stejskal.

Odborníci tvrdí, že nelze úplně říci, že některá voda je lepší než ta druhá. „Bude to znít divně, ale s vodou je to jako s lidmi. Těžko najdete na světě shodu, a proto hodnotit, která voda je lepší či horší, nelze. Voda z vrtu na Žárech je velmi kvalitní a nezatížená dusičnany, amoniaky, ionty, manganem,“ uvedla Jana Kociánová z laboratoří v Brně, které rozbor dělaly.

Postavila ji na nohy

Čtyři roky pije čistou vodu klientka Domu dobré vůle Marie Mačková (75) z Ostravy. „Po kolapsu jsem přestala chodit a skoro i mluvit. Když jsem sem před čtyřmi lety přišla, tak mi jeden pán řekl, že je tady perfektní voda. Piju jen ji a dneska vyšlapu každý den 450 schodů,“ prozradila seniorka.

„Žáry bývaly sto let vyhlášenou plicní léčebnou. Všude jsou lesy a příroda, takže mě nepřekvapuje kvalita vody z tamního vrtu. Pokud by měl majitel chuť vybudovat studánku pro turisty, tak budeme samozřejmě pro,“ uvedl starosta Města Albrechtic Luděk Volek.