Oprava by měla začít už v červnu. Renesanční dům se zachoval prakticky v takové podobě, v jaké ho dal v 16. století vystavět purkmistr Ondřej Řepa. Podle města představuje budova s dvoupodlažními arkádovými lodžiemi v prvním a druhém patře ojedinělý příklad vyspělé renesanční architektury v měšťanském prostředí českých zemí.

„Zásadní rekonstrukce proběhla akorát v 70. letech 20. století, kdy v podkroví byly zřízeny kancelářské prostory. Dnes v této budově sídlí Městské kulturní středisko,“ řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

V domě působí Výstavní síň Stará pošta, klub Galerka nebo Coffeemusicbar. Středisko bude v době opravy, která začne už v červnu, v provozu. „Pokud jde o vnější část stavby, tam se bude oklepávat omítka. Pak se opraví nebo vymění klempířské prvky, natřou se krovy, opraví se střecha, a pokud jde o interiér, tam se budou sanovat vnitřní omítky, podlahy, budou se repasovat některá okna a budou se také opravovat dveře,“ popsala rekonstrukci Machková.

Zhruba půl milionem by měla na rekonstrukci přispět dotace od ministerstva kultury. „Konstrukční a materiálové řešení je podřízeno umělecko-historické hodnotě budovy. Stavební prvky tomu budou podřízeny,“ uvedl investiční technik Michal Hub.