Štěstí má ten, kdo najde starostu Starých Těchanovic sedět v kanceláři. Většinu času totiž tráví v montérkách a zvelebuje obec. Na rozhovor s Blesk.cz přijel Luděk Kozák na traktoru s vlečkou kompostu. „Staré Těchanovice mají přes 150 obyvatel a roční rozpočet okolo 2,5 milionu korun. Nutně jsme potřebovali údržbáře, ale nemohli jsme si ho dovolit. Po dohodě se zastupiteli jsem se nechal v lednu uvolnit z funkce, abych mohl být starostou a zároveň údržbářem,“ prozradil Luděk Kozák. Obci »starostuje« už dvacet let.

Vůbec se nestydí

Starosta Kozák je v Česku raritou. Přesto se za netradiční sloučení funkcí nestydí. „Za to, že v obci například sekám trávu, svážím odpady, starám se o obecní lesy, odklízím sníh, ořezávám stromy, natírám obecní majetek, se nestydím. Přesně vím, co obec potřebuje a na tu činnost se jako údržbář zaměřuji,“ sdělil starosta.

Hodně akcí

Ve Starých Těchanovicích to opravdu žije. „Jsme tady velká parta kamarádů. Každý měsíc společně pořádáme nějaké akce. V červnu máme oslavy výročí založení obce. Na srpen připravujeme tradiční gulášfest, kdy do naší obce přijede až tisíc návštěvníků,“ uvedl starosta. V září ve Starých Těchanovicích otevírají rozhlednu. „Stavíme ji svépomocí z obecních prostředků,“ dodal starosta.