Dražický kodex byl sepsán před rokem 1343 pro biskupa Jana IV. z Dražic. Jeho součástí je také »Vypravování o zlých letech po smrti krále Přemysla Otakara II.«, v němž se nachází významná písemná zmínka o Moravské Ostravě.

Odkazuje do roku 1279, kdy si 5. ledna přední církevní hodnostáři dojeli pro stvrzení volby pražského biskupa k olomouckému biskupu Brunovi, kterého našli právě ve městě Ostrava. Písemnost je pojištěna na 90 milionů korun.

Kodex na výstavu zapůjčil Archiv Pražského hradu a zájemci si ho mohou prohlédnout jen do neděle. Do pátku bude k vidění od 9 do 17 h, v sobotu pak od 9:00 do 13 h a v neděli od 13 do 17 h.

Dražický kodex je součástí výstavy Ostrava nevídaná v Ostravském muzeu. Expozice vznikla při příležitosti letošního 750. výročí první písemné zmínky o městě. Jejím cílem je mimo jiné ukázat i některé unikáty, které si lidé zatím v Ostravě nemohli prohlédnout nebo nejsou běžně vystavovány.

Výstava tak už představila například Testament biskupa Bruna s první písemnou zmínkou o Ostravě z roku 1267, který je uložen v Olomouci. Zájemci mohli vidět také Privilegium Karla IV. z roku 1362, kterým panovník povolil ve městě konání výročního trhu, tento dokument je uložen v Archivu města Ostravy.

„Těší mě, že se podařilo na výstavu Ostrava nevídaná zajistit několik originálů vzácných a pro naše město významných písemností. V červnu do Ostravy přivezeme například Petřkovickou venuši,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Za den založení města je symbolicky pokládán 29. listopad 1267, kdy olomoucký biskup Bruno vydal svůj testament, ve kterém se poprvé píše o Ostravě. Město letos u příležitosti výročí připravilo celoroční oslavy, jejich součástí jsou různé akce.