Půvabná studentka Dominika Bitnerová se do řízení trolejbusu vrhla více než odvážně. „Víte, já tu sice studuji obor sociální práce, ale člověk nikdy neví, kam ho vítr zavane. Proto jsem si přišla vyzkoušet, co práce šoféra obnáší,“ vyznala se Blesku.

Jak se dozvěděla, plat takového pracovníka je více než slušný. „Líbí se mi i bezplatné zaškolení, které by jinak vyšlo na 40 tisíc. Pět týdnů dovolené, i ty dělené šichty. Ráno čtyři hodiny, pak pauza, potom odpoledne čtyři hodiny,“ pokyvuje.

Jízdu trolejbusem bere jako zajímavou zkušenost. „Ta práce není lehká. Ze začátku bych se bála jet dopravou zatíženou Ostravou. Ale myslím si, že bych si taky časem zvykla a přizpůsobila bych se,“ konstatuje usměvavá slečna.

Pracovníci dopravního podniku vozili své budoucí kolegy ze Sokolské ulice na Hranečník. V tamním středisku zkušební jízdy probíhaly. „Člověk si říká, co je tady v té kabině různých hejblátek. Na co asi všechny jsou?“ ptala se při jízdou studentka.

Podnik láká nové řidiče

Dopravnímu podniku Ostrava schází aktuálně asi 50 šoférů. „Proto pořádáme dnešní náborovou kampaň určenou veřejnosti. Uchazeči si mohou práci řidiče vyzkoušet na vlastní kůži,“ potvrdila personalistka Veronika Seidlerová (30). Celkem má podnik tisíc řidičů (140 v trolejbusech, 460 v autobusech a 400 tramvajích). Průměrně berou plat 28 tisíc měsíčně.

Fotogalerie
8 fotografií